Tjat om solskydd


Även om sommar och sol känns långt borta just nu så går tiden fort. Innan vi vet ordet av det har vi fått oss en kyss av solens första strålar. En del av er kanske redan möter solen på årets första utlandsresa innan solen tittar fram här. Varför då inte vara ute i god tid med att investera i ett schyst solskydd. Vem man än pratar med inom ämnet hud om det så är hudläkaren, plastikkirurgen eller hudterapeuten så säger vi alla att den bästa investeringen för att hålla rynkorna borta är att investera i ett bra solskydd, och det gäller alla!
Den där kommentaren om att – Jag blir så lätt brun och bränner mig aldrig ,funkar liksom inte, det är ingen ursäkt. Okej, vill du ha läderhuden med en massa rynkor, så fine, it´s up to you!

Här kommer lite matnyttig information och tips om solskyddsfaktorer.

SPF står för Sun Protection Factor. Den första standarden för märkning av solskyddsfaktorer startade 1978 och var länge främst märk för de farliga UVB strålarna. Men forskning har visat att UVA är den strålning som ger mest skador och därför har man bestämt i Europa att en enig UVA märkning ska användas så att vi lättare kan hitta rätt solskydd.
SPF anger hur lång tid en person kan vistas i solen, än utan skydd, innan rodnad uppstår som orsakas av UVB- strålarna. Hur länge vi kan vistas i solen beror också på vilken hudtyp man har och hur känsliga vi är mot solen. Det går att bygga upp det naturliga skyddet i huden som UVB strålarna skapar om vi börjar sola försiktigt.

Vid användning av SPF 6 är skyddet för solen strålar ca 75 %. SPF under 6 ger inget solskydd alls. Vid SPF 15 är skyddet ca 93 %. Från SPF 15 och uppåt har vi alltså det bästa skyddet.

Det finns flera skäl till att satsa på ett solskydd med minst spf 15. Det många inte tänker på är att solens strålar inte bara ger oss större risk för rynkor utan också är en bidragande orsak till hudcancer. När huden utsätts för sol stimuleras bildningen av melanin, pigmentceller, ett skyddande pigment. Också det som ger oss den bruna färgen. Melanocyterna överför melaninet till skivepitelcellerna, (våra hudceller som hela tiden delar på dig och bildar nya.)som lägger sig som ett skydd över cellkärnan och skyddar den från solens skadliga inverkan.

Solens strålar skadar arvsmassan, DNA i hudens celler och melanosyterna. Oftast repareras skadorna av ett inbyggt reparationssystem, men inte alltid. Detta kan leda till förändringar i arvsanlagen och cellerna kan börja dela sig okontrollerat. Då uppstår hudcancer. När cancercellerna växer trängs de normala cellerna undan och dör.
Solen är en stor riskfaktor för detta, men ibland drabbas även områden som inte utsätts för sol speciellt mycket. Om solen skulle vara den enda orsaken skulle handryggen som utsätts väldigt mycket för sol vara i stor risk, men där bildas det sällan hudcancer.

Detta är ingen skrämsel propaganda, utan bara information om vilka risker det finns med att sola överdrivet utan solskydd. Vi behöver vistas i solen för att få i oss D- vitmin och lite färg gör oss även lite fräschare och vi mår då bättre. Att sola med solsydd ger oss fortfarande färg, men de förhindrar att vi bränner oss.
Jag har solskydd spf 15 året om varje dag. Det ger mig ett dagligt skydd mot uv- ljus och även ett visst skydd mot strålningen från datorn som jag sitter framför varje dag.
Så när du nu är på jakt efter ett bra solskydd, fundera först på om det är för daglig vård eller om du ska ha det på stranden i Grekland, mitt i högsommarvärmen. Tag alltid ett högre skydd än vad du tänkt från början. Du blir brun ändå, jag lovar. Även i solskydd är det viktigt att de ingredienser som jag nämnde i förra inlägget inte finns representerade.Nu finns det även många dagkrämer som har solskydd i sig. Solskyddet får gärna innehålla antioxidanter som vitamin E som har en läkande effekt.

Här är några av mina favoriter när det kommer till solskydd:

Image skincare Solar defense oil free SPF 15

Ultra Sensitive Face block SPF 25 från Dermalogica

Vilken solskyddsfaktor du nu väljer så är det ett måste när solen börjar titta fram. Gå inte utanför dörren förrän du applicerat den!


Av:
Monday, January 10th, 2011 : Kommentera (0)
Taggar: , ,

Sprid — Twitter, Delicious, Facebook, E-mail

Kommentera


 

Senaste Inläggen

Ny hudvårdsrutin
Skönhetsfavoriter
Hårinspo
Verso.
New Clinic

Kategorier


Taggar

hälsa
Image
hudvårdsprodukter
Torra läppar
läppstift
akne
Pigmentfläckar
Palina
c. vitamin
A- vitamin
sommar
Kemisk peeling
Beauté Pacifique
torr hud
IPL
SHR
laser
Nagellack
Huden
solen
Cosmopolitan
Snyggmamma
make up
Tävling
skönhetspod
skönhet Snygg- helt enkelt
solskydd
image skincare
skönhet
Hudvård

Arkiv


Prenumerera via RSS