Svar på frågor


Mailboxen har under den senaste veckan varit full av frågor från er kära läsare. Jättekul tycker jag!
Jag har sammanställt några av de vanligaste frågorna. Här kommer dem:

Hej Hanna,
Jag hittade din blogg för ett tag sedan och du verkar ha koll på det här med hudvård. Vad ska jag göra åt mina stora porer? Tacksam för svar.

Produkter som innehåller AHA- syra har en viss porsammandragande effekt. Jag rekommendera även att gå på regelbundna behandlingar där AHA-syra är inblandat. Kombinationen av kemisk peeling och IPL behandlingar tycker jag ger en märkbar skillnad och drar samman porerna fint. Resultatet som man får efter ett visst antal behandlingar behöver alltid underhållas. Huden försöker alltid sträva tillbaka till dess utgångsläge.

Hej Hanna,
jag rodnar lätt och tycker det är jättejobbigt. Finns det någon behandling eller kräm jag kan använda som dämpar rodnad?

Att lätt bli röd i ansiktet när man blir varm, generad eller liknande har att göra med att kärlen i ansiktet vidgas. Ljusa hudtyper drabbas vanligast av detta. Man brukar kalla det för Diffuse redness. Det är inga tydliga kärl, utan bara en jämn rodnad som uppkommer ibland. Rodnaden kan behandlas med IPL. Efter några behandlingar har några av kärlen reducerats och man blir inte lika röd. Jag har behandlat ett antal kunder med detta och hos vissa har det blivit väldigt bra resultat. Det finns en del krämer på marknaden som ska stärka kärlväggarna, så det inte bildas lika mycket kärl,men jag har inte upplevt att dessa har någon vidare effekt på hud som lätt rodnar. Jag tror dock att mycket är psykiskt. Man tänker för mycket på det. Ett tips är att tänka på något som gör dig glad när man känner att rodnaden är på väg.
Lycka till!

Hej,
Denna vinter har varit hemsk. Min hud har nog aldrig varit så torr, hjälp vad ska jag göra eller använda?

Hej,
Jag känner igen mig i din fråga. Jag har också haft svårt att hitta produkter som verkligen har funkat denna vinter. På vintern blir klimatet torrare och vi går ofta mellan kylan ute och värmen inne. Huden förlorar en del av sin fuktighet och det gör oss torra. Starka rengöringsprodukter och vanlig tvål kan rubba vår barriär vilket också medför en viss torrhet.
Jag tycker du ska gå in på närmsta hudvårdssalong, konsultera hudterapeuten, tala om ditt problem och be dem göra en snabb hudanalys. Det är svårt att springa runt på stan själv och försöka hitta något som passar. Var dock inte rädd för att använda feta krämer. Man får inte finnar av feta krämer om de innehåller bra grejer.
Lycka till!

Kan man göra något åt huden på händerna? Tycker att jag börjar se så gammal ut där.

Händerna är ett utsatt område som tar mycket stryk av yttre faktorer. Vi glömmer oftast att smörja in händerna med solskydd och det kan göra att huden åldras snabbare. Bruna pigmentfläckar är också vanligt på handryggarna.
Restylane Vital är en produkt som innehåller hyalyronsyra som injeceras under huden. Produkten drar till dig fukt vilket gör att huden efter ett antal behandlingar får en finare struktur och en bättre elactisitet. De bruna fläckarna går att reducera med IPL. Boka in en kostnadsfri konsultation på närmsta klinik som gör både injektions – och IPL behandlingar så får du mer information. Den bästa investeringen är dock att alltid använda solskydd. Det finns solskyddsfaktorer som faktiskt är anpassad just för händerna.

Hej,
Jag har en pigmentförändring på överläppen som på sommaren blir mörkare. Det ser då ut som jag har mustasch, Vad kan jag göra för att få bort den?

Pigmentfläckar på överläppen kan man få av exempelvis p-piller i kombination med sol. De kan sitta på olika djup i huden och kan därför vara olika svårbehandlade. Mitt tips är att prova med en blekande kräm som innehåller kojic acid. Ge inte upp om du inte ser resultat på en gång. Det kan ta upp till en månad. Händer ingenting sitter fläcken för djupt och kan då behövas behandlas med kemisk peeling eller laser. I bland försvinner dessa fläckar med tiden. Viktigt är att du alltid använder ett solskydd, varje dag.

Blir huden tunnare av att använda AHA- syra ?

Nej, det skulle jag väl inte säga. Jag brukar dock rekommendera AHA som en kur ungefär var 6:e månad. Däremellan kan man använda andra produkter som ger huden mycket fukt, antioxidanter och, nu tjatar jag igen, men solskydd som skyddar huden. Sen är det så klart beroende på hudtyp. En känslig hud med mycket ytliga kärl avråder jag från AHA- syra helt.

Jag tycker att jag blivit så rynkig under ögonen, vad kan man göra åt det?

Med åldern förlorar huden sin elasticitet. Huden runt ögonen är tunnare, vilket gör att den kan åldras snabbare. Det finns lite olika metoder man kan göra för huden runt ögonen. Om du är i 30 plus åldern och har fina linjer kan man reducera linjerna med IPL. Det krävs ett par upprepade behandlingar och resultatet bör sedan underhållas med behandlingar någon gång i halvåret. Är det djupare rynkor kan dessa behöva behandlas med Fractionerad laser eller ett nedre ögonlockslyft. Vid de båda sistnämnda behandlingarna har man en viss konvalicenstid på ca 1-2 veckor. Ögonkrämer förebygger nya rynkor, de kan inte ta bort de redan befintliga. En konsultation på närmsta klinik är en rekommendation. Då får du en personlig bedömning på vad som passar just dina rynkor.

Jag har fått problem med finnar. Jag har alltid haft fin hy, men för några månader sedan började det. vad ska jag göra, hjälp mig, snälla!!

Att plötsligt få problem med finnar kan bero på olika orsaker. Stress är en stark bidragande orsak. Hormonella rubbningar påverkar också vår hud och kan ge upphov till finnar eller akneliknande utslag. Får man plötsligt oregelbunden menstruation, bör man kolla sina hormonvärden. Det görs enkelt via ett blodprov.
De bästa produkterna jag har jobbar med genom mina snart 11 år som hudterapeut är Image Skincare blå serie Clear Cell. De innehåller Salicylsyra och Benzoyl Peroxid som är väldigt effektivt mot just akne utslag. Neostrata har också bra produkter för akne. Prova någon av dessa produkter och försök se över hur du lever, kanske stressa mindre.

Jag har en fråga om barns hud. Min son blir så röd om kinderna när det är kallt ute. Vad kan man göra så han inte förfryser huden?

Små barn kan lätt förfrysa kinderna när det är kallt och blåsigt ute. De kan få en inflammation i fettvävnaden under huden som kallas Pannikulit. Det kan bli som små blålila blåsor i huden som kan ta flera månader innan de försvinner. Det bästa tipset är att dels vara ute korta stunder om det är riktigt kallt och att då skydda huden med exempelvis en halsduk eller rånarluva. Tvätta eller smörj inte huden med kräm innan ni går ut, det kan förvärra.

Tack alla ni som har mailat mig frågor. Huden känns som ett hett ämne som det finns massor att skriva om. Fortsätt gärna att fråga. Jag kommer att lägga ut lite svar på olika frågor då och då. Ha det bra tills vi hörs igen!


Av:
Saturday, February 12th, 2011 : Kommentera (9)
Taggar: , ,

Sprid — Twitter, Delicious, Facebook, E-mail

9 Kommentarer

 1. Kommenterad av: Karolina
  May 8, 2011 at 21:33

  hej! jag undrar vart man kan köpa Image Skincare Clear Cell? Finns den bara att beställa?
  Jag älskar din blogg! tacksam för svar!
  kram :)

 2. Kommenterad av: admin
  May 9, 2011 at 09:12

  Hej, Kul att du gillar min blogg!
  Var i landet bor du? Stockholmsområdet har jag koll på när det gäller Image Skincare. Det bästa är att ringa leverantören och höra dig för vilka salonger eller kliniker som säljer produkterna. Telefonnummer dit är : 08- 643 49 60
  Lycka till!

  / Hanna

 3. Kommenterad av: nurey
  January 2, 2012 at 23:57

  Hej! Det är såhär att jag har en hud-typ som är både torrt och fettigt. Det är oftast fettigt vid T-zonen. Mitt hud är även jätte känslig, då jag brukar ibland ha många finnar samt finnar som varar i flera månader (märket av finnen).
  Jag har använt en kräm från Loréal, för blandad hy samt ansikts gelé, men det verkar inte fungera heller. När jag lägger krämen känns det att huden blir fettigare och fettigare för varje timme som passerar. Jag vet verkligen inte vad jag ska ta mig till, och skkulle vara väldigt tacksam om vad jag ska använda mig av.

 4. Kommenterad av: admin
  January 4, 2012 at 09:19

  Hej och tack för din fråga!
  Att ha en blandhy som är både torr och fet är ganska vanligt. I bland kan huden bli fet på ytan och man använder produkter som torkar ut huden. Då producerar huden för mycket talg och huden känns då väldigt fet. Arbetar man i fuktig miljö som i kök, badhus etc kan huden också kännas fet under dagen.

  Produkter som innehåller en viss typ av mineralolja har en tendens att lägga sig på ytan och inte tränga ner i huden, den lägger sig liksom som ett lock och då kan huden också upplevs som fet. Min rekommendation är att boka tid hos en hudterapeut för en hudanalys och få produkter rekommenderat för din hudtyp. Det är inte helt lätt i denna djungel av krämer att hitta något som passar. Dyra produkter behöver inte alltid vara bäst, men ibland kan det vara värt att lägga en liten extra slant på bra hudvård, för det gör skillnad!
  Lycka till!

 5. Kommenterad av: Christine
  March 24, 2013 at 12:30

  Hej! Jag kan inte beskriva hur otroligt glad jag blev när jag hittade detta inlägget och din blogg. Jag såg nämligen frågan ang. rodnad och ditt svar ang IPL. Fick sen läst mer om det och jag har inte känt såhär pass mycket hopp på.. jag vet inte hur länge. Jag har precis det problemet som förklaras, minsta lilla ansträngning, värme, kyla, osv och har verkligen trott att jag inte kan göra något åt det och det har hämmat mig något så fruktansvärt. Min livskavlité har verkligen sänkts avsevärt av det vilket bara känns förjävligt. Det är ju inte den lilla rodnaden heller, man ser ut som ett fyllo som suttit i en bastu lite för länge. Och känslan är också fruktansvärd. Jag förstår inte hur detta inte har kommit upp när jag sökt om det innan, men det kan kvitta för nu har jag hittat det!

  Så i alla fall.. Har några frågor om du har tid och lust att svara! Först så slog det mig att hur kan det komma sig att min läkare inte nämnt detta när jag tagit upp mitt problem? Sen undrar jag lite hur man vet vilka kliniker som faktiskt är bra. Jag bor i södra skåne och vill självklart få den bästa möjliga behandlingen! Sen undrar jag om det kan finnas några andra biverkningar en den svullnad och så som kan komma precis efter behandlingen? Hur många kan man tänkas behöva osv? Och även, jag har fräknar som jag väldigt gärna vill ha kvar, kommer de att blekas?

  Nu blev det ett fruktansvärt långt inlägg, men hade varit väldigt tacksam för svar!!

  Mvh, Christine

 6. Kommenterad av: admin
  April 2, 2013 at 20:59

  Hej Christine,
  Att din läkare inte känner till metoden är inte helt ovanligt. Den används inte direkt inom sjukvården, utan oftast bara på privatkliniker. IPL kan lindra besvär med rodnad, men jag måste ändå förtydliga att det går inte att bota helt och hållet. Resultatet är också väldigt individuellt och det krävs ett antal behandlingar för att få resultat. Resultatet kan också skilja beroende på vilken maskin man jobbar med.
  Efter behandlingen som bör göras var tredje vecka mellan 2-4 beh, kan man vara lite röd, en del kan svullna lite, men det är övergående. Dina fräknar kan blekas för stunden, men de kommer tillbaka när du är i solen då de finns i ditt DNA.
  När det gäller kliniker i Skåne har jag inga direkta kontakter. Mitt tips är att googla runt, boka konsultation och se om de kan hjälpa dig med ditt besvär.
  Lycka till!

 7. Kommenterad av: Christine
  April 25, 2013 at 14:52

  Tack för ditt svar! Jag undrar dock om du möjligtvis hade kunnat utveckla lite ang. det du skrev att det är beroende på vilken maskin man använder? Det kan vara något att gå efter när man väljer klinik ju.

  Tack igen. :)

 8. Kommenterad av: julia
  January 22, 2014 at 16:09

  Hej Hanna jag undrar vilken utbildning gick du på gymnasiumet osv för att få jobba med maskiner och laser och sånt :) jag tänkte gå vård och omsorg och bli sjuksköterska och sen speialisera mig i huden/medicin går det? för det var en sjuksköterska som skrev att det var så det gick för hon men jag ville bara kolla med dig först om det verkligen är så ^^ jag blir såå tacksam för svar, har sökt flera dagar utan att ha hittat någon information utom sjuksköterskan då ^^

 9. Kommenterad av: admin
  January 26, 2014 at 19:55

  Hej Julia,

  Jag gick Samhällsvetenskaplig- program på gymnasiet och sedan läste jag till hudterapeut i två år. Lagarna huruvida vi hudterapeuter kommer att få arbeta med laser och IPL fortsättningsvis håller på att ses över av Socialstyrelsen. Jag hade satsat på att läsa till sjuksköterska om du vill jobba med detta. Alltid bra att ha det som grund då vi inte vet i dagsläget inte vet hur framtiden kommer att se ut.

  Lycka till!

Kommentera


 

Senaste Inläggen

Ny hudvårdsrutin
Skönhetsfavoriter
Hårinspo
Verso.
New Clinic

Kategorier


Taggar

hälsa
Image
hudvårdsprodukter
Torra läppar
läppstift
akne
Pigmentfläckar
Palina
c. vitamin
A- vitamin
sommar
Kemisk peeling
Beauté Pacifique
torr hud
IPL
SHR
laser
Nagellack
Huden
solen
Cosmopolitan
Snyggmamma
make up
Tävling
skönhetspod
skönhet Snygg- helt enkelt
solskydd
image skincare
skönhet
Hudvård

Arkiv


Prenumerera via RSS