Kemisk peeling


Jag hade en kund för några vekor sedan som hade innan hon gick från jobbet sa till sina kolegor att- Gud, vad skönt nu ska jag gå och få en kemisk peeling. De hade med skräck i blicken tittat på henne och sagt- Hur vågar du det?

Många förknippar just kemisk peeling med avsnittet av “Sex and the city” när Samantha Jones ska göra sig snygg inför Carries bokrelease fest. För er som inte sett serien, så ser hon inte så rolig ut efter just en kemisk peeling. Hon är röd och sårig och får dölja ansiktet med ett flor och en stor hatt.
Av den anledningen är det många som bara man nämner ordet kemisk peeling eller syror, blir lite avskräckta. Jag tänkte därför förklara hur de olika peelingarna och syrorna jobbar i huden och hur man ser ut efter samt hur resultatet blir.

Kemisk peeling är ett samlingsnamn av olika behandlingar där man lägger olika aktiva ämnen på huden i syfte att förbättra och föryngra huden. Varje dag bildas hudceller i vår hud. De gamla hudcellerna stöts bort och ersätts av nya. Ju äldre vi blir desto långsammare sker denna cellförnyelse. Man kan då genom att använda olika syror påskynda cellerna att bilda nya och på så sätt ökar också produktionen av kollagen( Det som gör huden spänstig). De olika syror man kan använda är:

AHA , Alpha hydroxid acids är naturliga organiska syror. Man använder oftast Glycolsyra som utvinns från sockerrören, Lactic Acid , mjölksyra kommer från den sura mjölken.
Både glycolsyra och mjölksyra är milda. De jobbar med att “mjuka” upp hornlagret och peela bort så de yttersta hudcellerna stöts bort. De ökar också nybildningen av kollagen. AHA syror kan också blandas i rengöringar och olika krämer. Gör man en kemisk peeling på salong eller klinik, kan man antingen lägga ren glycolsyra eller så är den uppblandad med andra ingredienser som tex Retinol ( som är ett a- vitamin som också jobbar med kollegenstimuleringen) eller Kojic Acid( som har en blekande effekt på pigmentfläckar). När AHA syran appiliceras på huden kan det börja pirra och i bland svida lite i huden. Ju mer van huden är vid AHA syra, desto mindre känns det. Är det första gången man använder AHA syra kan det känns lite mer. Man låter peelingen ligga på några minuter och tas sedan bort med ljummet eller kallt vatten tills det inte känns något längre. Efter behandlingen kan huden vara något röd, eller lite rosig, men det lägger sig ganska snart. Har man gjort Glycol/ Retinol syra peeling kan huden vara röd längre. Det finns också olika procentsatser och Ph- värden på peelinarna som bestämmer dess effekt på huden. Ju högre procent och ju lägre ph- värde en syra har, desto effektivare.

Efter peelingen har huden fått en direkt fräschör och fin lyster. Man kan känna sig torr och det kan även strama lite i huden. Det är ett bra tecken på att peelingen har gjort sitt. Att göra en AHA syra peeing är alltså inget skadligt för huden, man blir inte sårig eller speciellt röd. Är man superkänslig och inte van vid AHA syror kan man ibland få som ytliga skrubbsår på vissa känsliga områden, men de försvinner och läker ihop fint utan minsta bestående “skada”.

BHA Beta Hydroxid Acids minskar talgproduktionen, kontrollerar akne och tar bort döda hudceller på ett lite mer effektivt sätt än AHA. I BHA syror använder man oftast Salicylsyra som har en rengörande effekt i porerna. Denna syra passar de personer som har oren hud och akne eller aknebenägen hud. Vid behandling på salong eller klinik kan man lägga ren salicylsyra alt blanda glycolsyra och salicylsyra och då blir peelingen lite mildare. Vid användning av enbart Salisylsyra känns det rätt mycket i huden och efter behandlingen kan man vara lite röd. Man kan även här känna sig torr och flagna. Denna peeling är alltså lite effektivare och det blir en längre konvalisens även om man fortfarande kan visa sig blad folk.

Jessners peel är en blandning av salicylsyra, mjölksyra och retinol och är en medel djup peeling. Den är framtagen för att kunna reducera mer hudceller på ett djupare sätt. Vid applicering av Jessners peel kan det bränna lite lätt i huden. Det blir som en vit frost på huden som vi kallar” Frosting”. Det är ett bevis på att peelingen verkar och att den nått det djup som vi önskar. Man kan applicera peelingen flera gånger bereonde på vilket djup vi vill ha. Peelingen anpassas alltid efter den hudtyp( fitzpatrik schemat hudtyp 1-6 som jag skrivit om tidigare) och vad det är som ska behandlas, pigment eller struktur. Den vita frostingen kommer att försvinna efter några timmar. Man kommer att flagna ganska mycket och huden kommer att vara rosa eller milt brun i några dagar. Efter ca 7 dagar ser man resultatet.


Frosting efter Jessners peel.

TCA Triklorättiksyra tillhör en av de kraftigaste kemiska peelingarna. Där byter vi i stort sätt ut hela översta hudskicktet mot ett nytt. Den går djupare ner i huden och därmed blir konvalisensen längre och läkningen beräknas ta ca 7-14 dagar. När man får denna behandling bränner det enormt i huden och man får även vid denna peeling en frosting i ansiktet och man är rejält röd i ansiktet efter behandlingen. Efter några dagar krackelerar huden och man ser ut som en rynkig gammal dam. Sedan börjar huden att flagna. Man får absolut inte dra bort dessa hudflager, utan måste låta de falla av sig självt. Denna peeling passar personer med grov hud, med djupa linjer mycket och ojämn struktur, tex akne ärr. Efter läkningstiden kan man förvänta sig en jämnare struktur och ton i ansiktet.


Så här ser man ut några dagar efter en TCA peeling då huden börjar krackelera.

Vid de två sistnämnda peelingarna är det strikt förbjudet att vistas i solen på många månader. Huden har under läkningstiden inget försvar mot solen och huden kan då lätt bilda pigmentfläckar. Det gäller även att man planerar sin tid efter. Man bör tänka på att stanna hemma en vecka från arbete efter dessa peelingar. Det är heller inga peelingar man gör inför tex en fest eller om man bara vill ha en uppfräschnig utan det är mer en långsiktigt behandling, där man ser resultat först kanske efter några månader.

Så visst kan man bli avskräckt när man hör ordet kemisk peeling, men det är inte så farligt som det låter. Huden i ansiktet är fantastisk och repar sig snabbt. Skulle man få ett litet sår så är det inte hela världen, det läker. Om du nu bestämmer dig för att göra en kemisk peeling, kolla med den person som ska utföra behandlingen vad det är hon/ han använder, hur du kommer se ut efter och hur lång tid det kommer ta innan du ser resultat och vilket resultat du kan förvänta dig.
Ta reda på så mycket information du kan. Har du aldrig gjort en kemisk peeling, är mitt bästa tips ät att trappa upp successivt. Börja med en lättare peeling så att huden vänjer sig. Ibland kan det bara bättre att göra fler milda peelingar än att gå på den tuffaste på en gång.


Av:
Tuesday, May 25th, 2010 : Kommentera (3)
Taggar: , ,

Sprid — Twitter, Delicious, Facebook, E-mail

3 Kommentarer

 1. Kommenterad av: lisa
  August 22, 2012 at 21:36

  hej.
  jag undra om man kan göra en kemisk peeling tca mellan brösten mot halsen? och skulle en sådan kemisk peeling ta bort rynkor om det inte är jätte djupt rynkat? det gäller även ryka runt i mungiporna, kan denna peeling ta bort dem om de inte är så djupa? vad är bästa behandling? och hur lång hållbarhet är det på kemisk peeling speciellt om man gör en så kraftig som tca?

  tack :)

 2. Kommenterad av: charlotte
  October 19, 2013 at 18:41

  Det här var riktigt bra skrivet måste jag säga-utförligt och bra information om man som jag är lite osäker.
  Mvh Lotta

Trackbacks

 1. Olika namn på kemiska peelingar | Hanna Robinell | Auktoriserad hudterapeut/Skönhet och hudvårdsblogg

Kommentera


 

Senaste Inläggen

Ny hudvårdsrutin
Skönhetsfavoriter
Hårinspo
Verso.
New Clinic

Kategorier


Taggar

Image
hälsa
hudvårdsprodukter
Torra läppar
Pigmentfläckar
akne
läppstift
A- vitamin
c. vitamin
Palina
IPL
Kemisk peeling
sommar
torr hud
SHR
Beauté Pacifique
laser
Nagellack
Huden
solen
Cosmopolitan
Snyggmamma
make up
skönhet Snygg- helt enkelt
skönhetspod
solskydd
image skincare
Tävling
skönhet
Hudvård

Arkiv


Prenumerera via RSS