Hudcancer ökar snabbast


Visst längtar man bort till sol och vita sandstränder så här års. Vi brukar alltid lämna januarimörkret för varmare breddgrader i början av året. Men med en åtta månaders bebis runt halsen som sover oroligt på nätterna, har vi beslutat att detta år får vi försöka härda ut. Allt fler svenskar väljer dock att åka bort någon vecka eller två och boosta D- vitamin. Visst är D-vitamin bra, men det är lätt att bränna en vinterblek kropp i solen när man bara har en vecka att lapa sol. I dagens Svd kan vi läsa att hudcancer är den sort som ökar mest hos svenskar..

Hudcancer kan förebyggas om man undviker att bränna sig och har ett bra solskydd med hög faktor. Image Skincare solkrämer är både sköna och ger ett bra skydd. Ska du vara borta en vecka kan jag rek dig att köpa med dig detta kit. Det innehåller det du behöver i alla fall till ansiktet hela semestern.

Så här skriver Strålskyddmyndigheten på sin hemsida om just utlandssemester och solvanor på vintern:

Njut av solen – men bränn dig inte!

När du åker på solsemester utomlands är solen oftast starkare än sommarsolen i Sverige. Det är därför lätt att bränna sig. Att undvika solen mitt på dagen när solen är som starkast är ett av våra solråd.

Varje år reser hundratusentals svenskar till solen i bland annat Thailand och på Kanarieöarna. Att resa till sydliga länder innebär dock en risk när huden plötsligt utsätts för stark sol. Hur ska man då göra för att undvika solskador?

De två viktigaste faktorerna som avgör hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig är hur stark solen är på resmålet och vilken hudtyp du har, det vill säga om du har lätt för att bränna dig eller inte.

Tänk på att:

Undvika att vara i solen när den är som starkast mitt på dagen (kl 11–15).
Skydda kroppen med kläder. Använd också hatt med brätte och gärna solglasögon.
Skuggan är ett bra solskydd och kan minska solens UV-strålning med upp till hälften.
Använda solkräm med medelhög solskyddsfaktor (SPF 15–25) eller hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) som komplement där kläder inte täcker.
Om du har solglasögon, använd gärna glasögon som har solskydd på sidorna. Undvik däremot solglasögon med blått glas, eftersom de ger dåligt skydd för ögats gula fläck, den del av näthinnan som ger skarpseende. Även billiga glasögon blockerar UV-strålningen.
Vi är olika känsliga för solen beroende vilken hudtyp vi har. Ju lättare du har för att bränna dig, desto försiktigare bör du vara.
Om du bränner dig är det viktigt att låta huden vila och läka och inte fortsätter att utsätta den för stark sol.

Solbrun även i skuggan
En stor del av UV-strålningen träffar oss indirekt. Även i skuggan kan du utsättas för ända upp till hälften av solens UV-strålning, eftersom den blå himlen sprider solens strålar. Att många bränner sig på stranden eller på sjön beror inte på att vattnet reflekterar UV-strålarna – det beror på att det oftast är fri himmel där. Strålningen är alltid starkare vid en strand med fri horisont än vid en strand som är omgärdat av träd eller berg som kan skydda mot den spridda strålningen från himlen.

Vatten reflekterar mindre än 10 procent av UV-strålningen, medan snö reflekterar upp till 80 procent. Vattnet släpper däremot igenom UV-strålning och skyddar därför inte den som simmar.

Grunda inte i solariet
Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar inte att man grundar i solarium före en solresa. Den som solar i solarium löper en ökad risk att få hudcancer, och då speciellt risken för malignt melanom. När huden får vänja sig gradvis vid vanlig sol, som under den svenska våren, bygger den upp ett visst eget solskydd. Eftersom solariestrålningen inte har exakt samma sammansättning som solstrålningen har den inte samma effekt på huden.


Av:
Wednesday, January 15th, 2014 : Kommentera (2)
Taggar: , ,

Sprid — Twitter, Delicious, Facebook, E-mail

2 Kommentarer

 1. Kommenterad av: Anto
  January 21, 2014 at 01:03

  Hej!

  Vilken intressant blogg du har, jag har några frågor som jag skulle uppskatta mycket om jag fick svar på :)

  Jag är en kille på 23 år som har sedan ett år tillbaka börjat behandla min hud mot rynkor. Jag har annars en bra hud, ingen akne eller solskador och de metoder jag har använt är dermaroller och några enstaka gånger AHA/BHA syror (blev för torr av dem dock). Nu ett år senare så vill jag inte påstå att min hud har blivit bättre, snarare sämre. Jag vet inte riktigt vad som ligger bakom alla dessa små nya rynkor som har dykt upp men en anledning kan vara att jag inte har använt solkräm vilket ska vara viktigt när man använder sig av dessa metoder. Sedan tror jag att jag har skrubbat för hårt i ansiktet med skrubb-handskar,, vilket kan ha lett till rynkor och torrhet. Men nu har jag bestämt mig för att köra med en mjukare rengöring, solskydd och kollogen tillskott och då undrar jag vad du tycker om sådant tillskott? är inte kollogen tillskott ett A och O? eller finns det bieffekter med dem?

  Tack för svar på förhand :)

 2. Kommenterad av: admin
  January 26, 2014 at 19:51

  Hej Anton,

  Jag har själv aldrig tagit några tillskott av kollagen och vet heller inte riktigt vad jag ska tycka. Jag tror hellre på en bra sund varierad kost, med mycket frukt och grönt. Dra ner på antal soltimmar och använd högt solskydd samt bra hudvård. Om du har fått smårynkor kan det bero på att huden är torr. Försök att använda bra vitaminer för huden som C- och A- vitamin, samt var noga med att återfukta. Nu när det är kallt ute är det bra att använda en fet kräm som skyddar huden mot kylan.

  Lycka till!

Kommentera


 

Senaste Inläggen

Ny hudvårdsrutin
Skönhetsfavoriter
Hårinspo
Verso.
New Clinic

Kategorier


Taggar

hälsa
Image
hudvårdsprodukter
Torra läppar
läppstift
akne
Pigmentfläckar
Palina
c. vitamin
A- vitamin
sommar
Kemisk peeling
Beauté Pacifique
torr hud
IPL
SHR
laser
Nagellack
Huden
solen
Cosmopolitan
Snyggmamma
make up
Tävling
skönhetspod
skönhet Snygg- helt enkelt
solskydd
image skincare
skönhet
Hudvård

Arkiv


Prenumerera via RSS